Meriteollisuuden osaajat rantautuivat Naantalin Meriverkostopäiville
Meriverkostopäivät järjestettiin Naantalissa maaliskuun lopulla, ja myös S4M-hanke oli mukana. Lue, miltä päivä näytti opiskelijoiden silmin!
Aikainen aamumme alkoi bussimatkalla kohti Naantalin kylpylää, missä Meriverkostopäivät järjestettiin 27.3.2025. Saavuimme paikalle kello 8 aikaan, jonka jälkeen vuorossa oli tapahtumaan ilmoittautuminen ja oman ständipisteemme valmistelu. Pisteellämme oli samaan aikaan asiantuntijat Suvi Kivelä ja Juha Valtanen Turun ammattikorkeakoulusta kertomassa LeaderShip- hankkeesta. Valmisteluiden jälkeen suuntasimme konferenssisaliin, jossa pääsimme kuulemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja eri yritysten edustajilta. Seuraavaksi muutama nosto mieleenpainuvimmista aiheista.
Seminaarin aloitti Meyerin edustaja Ilkka Rytkölä, joka avasi meille Meyerin tämänhetkistä toimintaa sekä tulevaisuuden suunnitelmia. Erityisesti mieleemme jäi esittely Icon of the Sea -risteilyaluksesta sekä NEcOLEAP-veturihanke, jossa kehitellään ilmastoneutraalia risteilyalusta. Puheenvuorossa oli mukana sopiva ripaus huumoria, yleisöä otettiin mukaan kysymysten kautta ja esitys loi hyvän alustan seminaarille ja seuraaville puhujille.
Toisena puheenvuorona haluamme nostaa Turun ammattikorkeakoulun lehtori Pia Satopään esityksen, jonka aiheena oli kyberturvallisuus ja sen hallinta meriklusteritoimijoiden keskuudessa. Puheenvuoro oli kokonaisuudessaan hyvin mielenkiintoinen ja opimme, kuinka montaa toimijaa aihe koskettaa meriteollisuudessa sekä minkälaisia haasteita ja hallintakeinoja on olemassa. Kaiken kaikkiaan yllätyimme, kuinka laaja aihe kyberturvallisuus kokonaisuudessaan on.
Viimeisenä muttei vähäisimpänä nostona puheenvuoro Meriaura Oy:n toimitusjohtaja Jussi Mälkiältä. Huomiomme kiinnittyi erityisesti prosessiin, jonka kautta ruokaöljyä voidaan hyödyntää biopolttoaineen valmistuksessa ja miten paljon se voi vähentää merellä tapahtuvien kuljetusten aiheuttamia päästöjä. Oli myös mielenkiintoista kuulla, miten yritys on toiminut edelläkävijänä lopettamassa alusten jätevesien laskemisen Itämereen.
Seminaarin jälkeen pääsimme nauttimaan herkullisesta lounaasta Naantalin kauniiden maisemien kera. Lounaalla pääsimme verkostoitumaan pöydässä istuvien asiantuntijoiden kanssa ja pääsimme osaksi mielenkiintoisia keskusteluja. Lounaskahvien sekä kakkupalojen jälkeen suuntasimme takaisin tapahtuma-alueelle kertomaan S4M-hankkeesta.
Hankkeen projektipäällikkö Heli Aramo-Immonen kävi pyörähtämässä meriverkostopäivillä ja vastaili myös ständipisteellämme paikallaolijoiden kysymyksiin. Meriverkostopäivät olivat meille opiskelija-assistenteille ensimmäinen ständeilytapahtuma, eli jännitystä oli ilmassa! Kuitenkin jännityksestä huolimatta pääsimme juttelemaan hankkeesta kiinnostuneiden ihmisten kanssa ja saimme esiteltyä hanketta ihmisille, joille se ei ollut entuudestaan tuttu. Saimme myös itse kierrellä tapahtuma-alueella muiden yritysten edustajien pisteillä, kävimme mukaansatempaavia keskusteluja, pääsimme pyörittämään onnenpyörää ja tutustuimme moniin uusiin yrityksiin. Alojen monipuolisuus yllätti meidät myös positiivisesti. Loppujen lopuksi selvisimme hankkeen esittelyistä kunnialla ja lähdimme kokemusta rikkaampina kotiin.
Kirjoittajat:
Emma Jokilammi, opiskelija-assistentti, Turun ammattikorkeakoulu
Adesuwa Okunhon, opiskelja-asistentti, Turun ammattikorkeakoulu